Dünya üzerinde dövme dendiği zaman akla gelen en bilinir dövme tarzı old school dövmelerdir.
Old School yani eski okul/ekol olarak adlandırılan bu akım dövmenin yaygınlaştığı batı dünyasında dövme sanatının ilk formlarındandır. Diğer dövme akımları hep buradan evrildiler diyebiliriz.
Old School dövmenin geçmişi Amerikan geleneksel dövmeleri olarak da adlandırılan old school dövmeler denizci loncalarında gelenekselleşen figür ve tasarımların kullanılmaya başlanması ile oluşmuştur. Old school dövmeleri 1700’lerde sömürgeciliğin sürdüğü dönemlerde donanma askerleri arasında yapılmaya başlanan dövme tarzlarından köklendi de denebilir.
1930’lu yıllarda “karaya ayak basan” old school dövmelerin popüler hale gelmesi ise onu yeniden yarattı diyebileceğimiz efsanevi dövme sanatçısı Norman Collins sayesindedir. Sailor Jerry adıyla nam salan Collins 1940’lardan 1970’lere kadar çalışarak binlerce dövme yaptı ve ABD’li dövme sanatçılarına ilham kaynağı oldu. Toplumda kabul gören figürler ya da bir sanat olmaması dışında tersine toplum dışı kalmış eski askerler, evsiz kalmış denizciler gibi bir kullanıcı kitlesi ile sınırlı idi. 1930’lardan itibaren genel olarak dövmeye ve old school tasarımlara bakış değişmeye başladı.
Norman Collins dışında Alman Herbert Hoffmann (1919-2010), Norveç kökenli ABD’li Amund Dietzel (1890–1974), Bert Grimm (1900-1985) ve onun öğrencisi Bob Shaw (1926–1993) bu ekolün büyük ustaları olarak bilinir.
Old school dövme motifleri denizcilik kültürüne ait birçok simge ve inanışa göndermelerde bulunan old school dövme modelleri gemi, çapa, dümen, köpekbalığı, kırlangıç, deniz yıldızı gibi simgeler barındırabilir. Ayrıca ejderha, yılan, panter, kuru kafa, güller, tabancalar, bıçaklar, iskambil kartları, Amerikan arabaları gibi konuları da işlemelerde sık sık yer almıştır. Pin-up kızları diye tariflenen dönemin güzel kadın figürü ve simgeleri de sık sık bu dövmelerde kendisine yer bulmuştur. Komik bir not: ABD donanma kültüründe aynı pin-up kızı motifini yaptıran askerler arasında kıskançlık kavgaları yaşanmış, buna da pin-up kavgası denilmiş.
Genel olarak siyah rengin hâkim olduğu old school’da belirli tonlarda sarı, kırmızı, yeşil renk bulunmakla birlikte daha sonraki yıllarda mor renkte kullanılmaya başlandı.
Old school dövme motifleri doygun renklere sahiptir. Boya deri altına cömertçe zerk edilir. Bu her tür ten renginde aynı etkiyi almak ve kalıcılığı için elzemdir. Tasarımlar basit tutulur ve gölgeleme az yapılır. Ana hatlar kalın ve siyah yapılır. Net hatlar, belirli gölgeler ve sabit motifleri ile sade bir etkileyiciliğe sahip old school dövme tarzı popüler değil zamansız motifler işlemesi nedeniyle yaşamaya devam edecek gibi görünüyor. 70-80’li yıllarda rock ve metal kültürü ile de iç içe geçmeyi başarmış olan Amerikan geleneksel dövmeleri halen havalı dövme modelleri arasında olmayı sürdürüyor.
New School Tattoo
Old School tarzının dünya çapında yaygınlık kazanmasının ardından 1970’lerde değişen dünya kültür ortamı birçok alanda olduğu gibi dövmede de değişimi zorladı. Old School tarzının içinden New School tarzı ortaya çıktı. Popüler kültür öğelerinin dövme alanına hâkim olmaya başlamasıyla motiflerde bir değişim yaşandı. Motiflerde çeşitlenmelerle birlikte renk paletinin de genişlediğini görürüz new school dövme modellerinde.
Hangi dövme tarzı seçilirse seçilsin o tarzda uzmanlaşmış bir dövme sanatçısı seçmeniz, kaliteli dövme malzemeleri kullanılması ve dövme sonrası güneş koruyucu başta olmak üzere dövme bakım kremleri kullanılması bir ömür şahane dövmeler ile gezmek için en önemli başlıklardır.