Dövme makinesi nedir?

Dövme makinesi nedir?

Dövmeler ve dövme makineleri hakkında farklı bilgiler ve inanışlar vardır. Ancak insanlık tarihinin oldukça eski dönemlerinden beri farklı biçimlerde yapılan dövme tekniği ve ihtiyaçların değişmesiyle bambaşka biçimler almıştır. İğnelerle elle yapılan dövmelerden kablosuz dövme makinelerine kadar devam eden seyir oldukça zengin ürünler ortaya çıkarmış durumda.


Günümüzde dövme sektörünün artık profesyonelleşmesi sayesinde oldukça gelişmiş makinelere ulaşmak mümkün. Ortaya çıkardığı nitelikli çizimler ve sağlık açısından uygunluğu ile artık dövme yapmak için dövme makinelerine ihtiyaç duyuyoruz.


Bütün dövme makineleri özel iğnelerine boyayı alıp derinin altına enjekte etme prensibi ile çalışır. Gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar sayesinde bu iğneler de dövme makineleri de sürekli gelişmekte.


Piyasada bulunan en yeni ve iyi dövme makinelerine ulaşmak için dovmemalzeme.com sitesinin stoklarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Dövme makinesinin tarihi


Modern dövme makinelerinin atası 1867 yılında ABD’de Thomas Alva Edison tarafından icat edilen Stencil-Pens adlı cihazdır.


Bir çoğaltma cihazı olarak tasarlanan makineyi 1891 yılında revize eden Samuel O’Reilly isimli bir dövme sanatçısı yaptığı eklentiler ile makinenin cilde mürekkebi enjekte etmek için kullanılabileceğini keşfetti. Daha sonra makineye bir mürekkep tüpü ve iğne sistemi ekleyerek patentini aldı.


1891’de bir başka dövmeci olan Thomas Riley, Londra’da bobinli dövme makinesini icat etti. Pirinç bir kutuya değiştirilmiş bir kapı zili tertibatı yerleştiren Riley’nin bu icadı da zamanla farklı geliştirmelere tabi tutularak geliştirildi. 1978 yılında Alman dövme sanatçısı Manfred Kohrs O’Reilly’nin makinesindeki mıknatıslar yerine elektrik motoru ekleyerek daha hafif, daha sessiz ve daha taşınabilir bir makine üretti. Elektronik ve yazılımın gelişmesi ile birlikte yenilikçi cihazların sayısı sürekli artmakta.


Dövme makinesi türleri


Bobinli, döner başlıklı, pnömotik ve pen tarzı gibi temel dövme makinesi çeşitleri bulunmakta.


Manyetik bobin makineleri artık nostaljik bir cihaz halini almış durumda. Bobinli dövme makineleri elektromanyetik akımın bobinlerden geçerken mıknatısları hızlı bir şekilde açıp kapatması prensibiyle çalışan cihazlardır. Bu mıknatıslar yaylı bir armatür çubuğunu çeker ve yukarı ve aşağı bir hareket yaratır. Bu hareket de armatür çubuğunun ucundaki iğnelerin deriye vurmasına sebep olur. Deriye giren iğne boyayı bırakır. Bu makinelerin çıkardığı vızıltılı ses akıllara yer etmiş dövmeci dükkânı vızıltısını çıkarır. Günümüzde oldukça farklı prensiplerle çalışan teknolojik ve sessiz makineler bulunmaktadır.


Döner başlıklı dövme makinesi de bir armatüre bağlı küçük bir eğirme motoru ile çalışan bir cihazdır. Bu motor aşağı-yukarı hareket üreterek iğnenin deriye vurmasına sebep olur. Bobin makinelerinden çok daha sessiz olan döner makineler iğneyi daha düzgün ve eşit hareket ettirir.


Bir diğer dövme makinesi türü de pnömotik dövme makineleridir. 2000 yılında Carson Hill tarafından icat edilen bu makineler motor hareketini hava kompresörlerinden gelen basınçlı hava yoluyla sağlar.


Pen tipi dövme makineler ile gerçek bir kalemi tutuş hissiyle hareket edebilirsiniz. Geleneksel makinelerden daha rahat ve konforlu olan bu cihazlar hassas detaylı dövme uygulamaları için de oldukça uygundur.


Dövme sanatçıları farklı dövme makineleri arasından kimi zaman alışkanlıklarına göre tercihler yapmakta. Ancak gittikçe hızları ve ergonomileri gelişen cihazlar yeni cihazlara dönük ilgiyi de arttırıyor. Dövmede hatasızlık, sıhhi normlara uygunluk ve işleri daha hızlı bitirebilme avantajı ile yeni nesil dövme makinelerine tercih dövme sektöründe gün geçtikçe artıyor. Dövme makinelerinin fiyatları yeni başlayanlar için esas belirleyici olsa da profesyonel yaşamın ihtiyaçları devreye girdiğinde para kazanabilmek için para harcamak prensibi devreye giriyor.


Dövme makine tercihleri hakkında diğer yazımızı okuyabilirsiniz. Dövmeler ve dövme ekipmanları ile ilgili farklı merak ve sorularınızla ilgili bizlere yazabilir ya da deneyimli satış ekibimizden tavsiyeler alabilirsiniz.


Etiketler: Dövme, Dövme Makinesi, Dövme Malzeme
Kasım 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR