Dövme ve İyileşme Süreci
Dövme yaptıran ya da yaptırmayı düşünen herkesin merak ettiği konulardan biri de dövmenin iyileşme sürecidir. Bu konuda yeterli bilgi olmadığı zaman, kulaktan dolma bilgilerin de etkisiyle yanlış bilgiler ediniliyor. Bu yanlış bilgiler de ya dövmeden korkmaya ya da bakım meselesini ciddiye almayıp sağlık sorunları ile karşılaşma ile sonuçlanmakta.
İnsanlığın en eski kültürlerinden biri olan dövme geçmiş, geleneksel yöntemler artık kullanılmıyor. Günümüz modern dövme sanatı ciddi bir tıbbi bilgi, yüksek teknoloji ve hassas medikal ürünler ile donatılmış durumda.
Ne ilkel yöntemler ne de kriminal atmosferlerde uygulanan iptidai teknikler günümüz dövme dünyasında yer almıyor.
Dövme alanında uzmanlaşmış, dövme sanatçılarının çalıştığı dövme stüdyoları yep yeni teknikler ve cihazlarla dövmelerin sağlıklı bir atmosferde yapılmasını sağlıyorlar. Ayrıca bu durum dövmelerin daha canlı daha dayanıklı olmasını da sağlıyor.
Kalıcı Dövme
Kalıcı dövme tabirini kullansak da işin aslı dövme kalıcıdır. Geçici dövme olarak tanımlanan şey özü itibari ile vücut boyamadır. Geçici dövme uygulamalarını cildin üst tabakasının farklı boyalar yoluyla boyanması olarak tanımlayabiliriz. Dövme dediğimiz şey ise cilt dediğimiz derimizin dış yüzeyine boya uygulanması değildir. Dövme derimizin üst tabakası olan epidermis tabakasına değil, epidermisin altındaki dermis bölgesine yapılır. Dövme makinelerinin yüksek hızlarla deriyi delip dermis tabakasına ulaştırdığı özel dövme mürekkebi bu tabakada kalır. Vücudumuzun savunma sistemi de tüm koruyucu hücreleri ile bu yabancı maddeye hücum eder. Yok edemediği pigmentleri sarar ve hapseder. Vücudu korumak için yapılan bu hamle de epidermis bölgesinde dövme boyasının hapsedilip bir ömür sizinle kalmasını sağlar.
Dövme Sonrası İyileşme Süreci
Dövme sonrası iyileşme sürecinden bahsetmemizin sebebi dövme iğnelerinin açtığı yaraların kapanması ve deri altındaki mürekkebin iyice yerleşmesi için belli bir zamana ihtiyacımız olmasıdır.
Dövme yapılan alanın enfeksiyonlardan korunması büyük önem taşır. Bu hem kişinin beden sağlığı için gereklidir hem de yapılan dövmenin bozulmaması için önemlidir.
Profesyonel dövme stüdyoları zaten gerekli steril süreci uygular. Dövmeye başlamadan önce stüdyo setlerini sterilize eder, uygulama esnasında bu prosesin bozulmaması için tüm ayrıntılara dikkat eder. Dövme uygulaması bittikten ve sizi eve göndermeden önce dövme uygulaması yapılan bölgeyi dövme için özel bir streç film ya da ameliyat bandı kapatır. Bu dövmenin hava veya başka yüzeyler ile temas ederek enfeksiyon kapmasını önlemek için yapılır.
Dövme yaptırdıktan sonra yapılacaklar
Dövme stüdyosundan dışarı kapanmış bir dövme ile çıktıktan sonra yapılacaklar oldukça önemli. Bir yaranın pansumanı olarak da düşünebileceğiniz bu süreçte ilk bir kaç gün enfeksiyon riski dışında dövmenin estetik geleceği için de önemlidir.
Dövme stüdyoları ve dövme sanatçıları artık dövme için üretilmiş ve yaranın sağlıklı bir şekilde hava almasını sağlayan özel koruma filmleri kullanıyorlar. Dövme koruma bant ya da filmleri ile dövmenizi 4-5 gün hiç bir şey yapmanıza gerek kalmadan koruyabilirsiniz.Dövme sanatçısının size belirttiği sürede bu bandı çıkartabilirsiniz. Filmi nazikçe çıkartıp dövme temizleme köpüğü ile temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Dövme temizleme köpüklerinin acıyı azaltma özelliği olanları bile bulunmakta. Eğer temizleme köpüklerinden almadıysanız antibakteriyel sabun da kullanabilirsiniz. Sert hareketlerden ve ovalamadan temizlemeye dikkat edin. En sonunda sıcak olmayan su ile durulayacağız. Yeniden kağıt havlu veya sargı bezi ile kurulayabilirsiniz.
Dövmenizi ilk bir iki yıkamanız esnasında derinin üst tabakalarında birikmiş olan boya artıkları soyulan deriyle birlikte akacak. Endişe edilmemesi gereken olağan bir süreçtir bu. Eğer dövme bölgesinde ağrı ve sızı devam ediyor ya da bu konuda hassas bir cilde sahipseniz acıyı dindirecek kremlerden faydalanabilir ya da buz kompres uygulayabilirsiniz.
Temizleme sonrası bakım
Dövme uygulama alanını temizleyip kuruladıktan sonra nemli kalması için dövme bakım kreminizi sürmeniz gerekmekte. Dövme bakım kremleri farklı cilt tipi ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Vegan özellikte, antialerjik ve hoş kokulu çeşitleri bulunabilen bakım kremleri konusunda dövme sanatçısına da danışabilirsiniz.
Dövme yaptırdıktan sonra ne zaman duş alabilirim?
Dövme yaptırdıktan sonra dövme uygulama alanı ıslanmayacak şekilde duş alabilirsiniz. Bunun için koruma bandınızı streç filmle kapayarak, bant çıktı ise yine streç film ya da vazelin ile kaplayarak da koruma sağlayabilirsiniz.
Dövmenin düşmanı güneş
Dövmenizin iyileşme aşamasında da daha sonraki kullanımınızda da güneşten korumanız gerekiyor. Özellikle doğrudan güneş ışığı iyileşme sürecinde dövmenizin deriyle bütünleşmesi süreci tamamlanmadan zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca iyileşmiş bir dövmede de ultraviyole ışınlar zamanla boyaların solmasına sebep olabilirler.
Dövme yaptırdık haydi plaja mı?
Dövme yaptırdıktan sonraki 10-15 gün boyunca denize ve havuza girmenizi önermiyoruz. Dövme henüz iyileşmemiş olacağı için deniz ve havuz enfeksiyon riski oluşturuyor. Ayrıca havuzlarda kullanılan kimyasallar da bu süreçte dövmenize zarar verebilir.
Dövmem ne kadar zamanda iyileşir?
Dövme bölgesi ilk günden kaşınmaya başlayacak. Bu deri hücreleriniz aktif olduğu için hissettiğiniz bir tepkidir. Yani iyileşme başladı. Kaşınan bölgeleri kaşımanızı önermiyoruz. Eğer dayanılmaz bir hal alırsa buz ile soğuk kompres yapabilirsiniz.
Dövme kabuk tutar mı?
Dövme iğnelerinin açtığı yaralar kaşıntı ile başlayan iyileşme sürecinde doğal olarak kabuklanır. Bu kabukları soymamak ve koparmamak gerekiyor. Zaten dövme bakım kremlerinin etkisi ile nemlenerek sertleşmeden dökülecekler. Uygulama ve dövme boyuna göre değişiklik gösterse de 10-15 günde bu kabuklar geçecek. Bütün dokuların iyileşmesi ise uygulama bölgesine göre 2 ayı bulur. 2 ayın sonunda dövmeniz kalıcı görünümüne kavuşmuş olacaktır. Artık içiniz rahat olabilir.
Dövmeyi nasıl korumak gerekir?
Yaptırdığımız dövmenin canlılığını koruması için uygulamada kullanılan malzemeler ve dövme sanatçısının doğru uygulamaları oldukça önemlidir. Dövme boyası, dövme iğnesi ve temizleyici ürünlerdeki kalite dövmenin kalitesini doğrudan etkilemekte.
Ama dövmeyi korumada bize düşen kısım da oldukça önemli. Dövmeyi koruma da güneşten korumak önceliklerden biridir. Dövme sonrası bakım kremlerini ve güneş koruyucuları kullanmanız dövmenizin ilk günkü görünümünü bir ömür boyu sürdürmesine yardımcı olacaktır.
Dövme alerji yapar mı?
Dövme boyaları ve iğneleri gerekli dermatolojik testleri yapılmış ürünlerdir. Dövme boyalarına hatta iğnelerine alerjik reaksiyon gösteren hassas bünyeler olabilir. Alerjiye yatkın kişiler antialerjik dövme boyaları ve iğnelerini istediklerini dövme sanatçısına mutlaka söylemeli. Bu ürünlerin hepsi web sitemizden temin edilebilir.
Dövme sonrası olumsuz durumlar yaşarsanız
Dövme yaptırdıktan sonraki iyileşme sürecinde beklenmedik durumlar yaşarsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Uygulamayı yapan stüdyo ya da sanatçıyı da durumdan haberdar edin. Günümüzün gelişmiş dövme malzemeleri sayesinde enfeksiyon riski düşük olsa da ihmaller ve uyarılara uymama sonucunda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Ateşlenme, geçmeyen ağrılar, artan kızarıklık, iltihap görüntüsü enfeksiyona işaret ediyor olabilir.