İnsan derisi, bedenin işleyişinde farklı görevler üstlenen çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Epidermis ve dermis olmak üzere iki ana tabakadan oluşur. Epidermis, üst tabaka olarak bilinir ve kan damarları veya sinirler içermez. Dermis ise epidermisin altında bulunur ve kan damarları, sinirler, kıl kökleri, yağ bezleri gibi yapıları barındırır.
Dövme işlemi, dermis tabakasına dövme makinesinin iğneleri aracılığıyla dövme boyasının aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Bu tabaka, dövme pigmentlerinin kalıcı olarak vücutta kalmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Vücut, bu yabancı maddeyi hapsederek koruma tepkisi verir ve bu sayede dövme kalıcı hale gelir.
Dövmenin Doğru Yapılması için Önemli Noktalar
Dövme Derinin Kaç Kat Altına Yapılır?
Dövme, dermis tabakasına yapılmalıdır. Epidermise yapılan dövmeler vücut tarafından reddedilir ve tutmaz. Dermis tabakasını aşan yağ dokularına yapılan dövmeler de dövmenin kalıcılığını etkileyebilir.
Dövmenin Üstü Kesilirse Ne Olur?
Dövme yapılmış bir bölge dış etkenlerle zarar görürse, altındaki dövme boyası korunsa da yaranın iyileşmesi sırasında yara izi oluşabilir.
Dövme Bozulması veya Bulanıklığı
Profesyonel olmayan veya dermis tabakasına doğru olmayan dövme uygulamaları dövmenin bozulmasına neden olabilir. Dövme, koruyucu önlemler alınarak güneş ışınlarından korunmalıdır.
Amatör bir dövmeci tarafından yapılan dövmelerde, dermis tabakasının altına yapılması veya dövme boyalarının kalitesiz olması dövmenin uzun süreliğine güzel kalmasını engelleyebilir. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce dikkatli bir şekilde dövme sanatçısını seçmek önemlidir.
Derinin Dövmeyi Kabul Etmemesi
Derinin dövmeyi reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak nadir durumlarda bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar veya alerjik reaksiyonlar dövmenin tutmasını etkileyebilir. Bu gibi durumlarda, uzman bir dövme sanatçısından veya dermatologdan tavsiye almak önemlidir.